Purelan, tepelzalf, tips, borstvoeding, borstvoedingsperiode
Tips

9 tips voor de borstvoedingsperiode

Follow my blog with Bloglovin

9 tips voor de borstvoedingsperiode.

Inmiddels geef ik in totaal 10 maanden borstvoeding, ik heb Loïs 5 maanden kunnen voeden waarna het ophield door de zwangerschap van Lucas. Inmiddels staat de teller bij Lucas ook op 5 maanden en is het plan om voorlopig nog lekker door te gaan. Wil jij ook borstvoeding gaan geven? Lees dan zeker even mijn 8 tips voor de borstvoedingsperiode.

Maak je niet druk van te voren.

Het heeft totaal geen zin om je van te voren druk te maken over het geven van borstvoeding. Dit geeft enkel onnodig stress en daar hebben jij en de baby beiden geen baat bij. Wel kun je je inlezen en verdiepen zodat je goed voorbereid het avontuur aangaat. 

Het is niet nodig van te voren een kolfapparaat aan te schaffen. 

Tijdens de zwangerschap van Loïs was ik vastbesloten dat ik borstvoeding wilde gaan geven. Heel vaak heb ik het advies gekregen geen kolfapparaat te kopen van te voren. Wat deed ik? ik kocht een kolfapparaat. Ik was vastbesloten dat de borstvoeding ging lukken en wilde dat kolfapparaat in huis hebben. Achteraf kan ook ik zeggen, het is niet nodig van te voren een kolfapparaat aan te schaffen. Dit om de simpele reden dat je hem nooit direct nodig hebt en je er ook altijd een kan huren. Wanneer de borstvoeding niet lukt is het natuurlijk zonde van je duur gekochte kolfapparaat. 

Geef niet meteen op.

Wanneer je graag borstvoeding wil geven moet je weten dat het even kan duren voor de borstvoeding goed op gang is gekomen. Daarnaast moeten jij en de baby beiden goed leren hoe de baby aangelegd moet worden en wat je moet doen wanneer hij verkeerd aanhapt. Het kan best een beetje zeer doen aan het begin maar dit moet snel minder worden. 

Vraag hulp aan je kraamverzorgende of een lactatiekundige.

Blijf niet rondlopen met problemen maar vraag hulp aan je kraamverzorgende of een lactatiekundige (wanneer je er met je kraamverzorgende niet uit komt of wanneer de kraamperiode voorbij is). Het is belangrijk dat je goede hulp krijgt wanneer je tegen problemen aanloopt. Wanneer de borstvoeding niet lukt of lekker loopt zul je er zelf al snel minder plezier aan beleven en zal het alleen maar minder worden. Ik heb zelf bij Loïs ook een lactatiekundige ingeschakeld en daar ontzettend veel baat bij gehad. Doen dus!

Voedingskleding is in principe niet nodig.

Als je het mij vraagt heb je geen voedingskleding nodig voor tijdens de borstvoedingsperiode. In je eigen kleding voel je je vaak het beste en geloof mij, je red je prima met een broek of rok en een shirtje. Wanneer je zorgt dat je altijd een hemdje onder je shirt aanhebt kun je je shirt omhoog doen, hemdje omlaag, bh los en zo kun je heel discreet maar in je eigen kleding voeden. Een goede voedings-bh is uiteraard wel aan te bevelen!

Purelan.

Het is aan te raden een tube purelan of andere tepelzalf aan te schaffen. Je tepels kunnen aan het begin van de borstvoedingsperiode best pijn gaan doen je kunt kloven krijgen. Tepelzalf werkt pijnverlichtend en zorgt voor sneller herstel. Daarnaast hoef je de zalf ook niet voor iedere voeding van je borsten te wassen omdat deze veilig zijn voor de baby. 

Voeden op verzoek.

Aan het begin zul je zeker om de 3 uur moeten voeden, je zult je baby dan ook af en toe wakker moeten maken voor een voeding. Wanneer je baby goed groeit is het aan te raden te gaan voeden op verzoek. Dit is juist een groot voordeel aan borstvoeding, je kunt je baby voeden wanneer hij erom vraagt en hoeft hem niet wakker te maken voor een voeding. Uiteraard betekent voeden op verzoek dat het ook eens op jouw verzoek kan zijn. Je kunt dus wanneer je weg moet je baby voor die tijd nog even voeden. Wanneer hij echt geen honger heeft zal hij ook niet gaan drinken. Daarnaast is jouw borstvoeding ook een goed troostmiddel, je kunt het altijd aanbieden. Heerlijk toch!

Voeden in het openbaar.

Het grote voordeel aan borstvoeding is dat je het altijd bij je hebt. Ideaal, je kunt dus altijd en overal je baby voeden. Aan het begin vond ik het erg spannend om in het openbaar te voeden maar nadat ik thuis een paar keer thuis had geoefend hoe ik in het openbaar zo discreet mogelijk kon voeden ging het mij steeds beter af. Tip dus, thuis even een paar keer oefenen wanneer je het spannend vind. Zo kun je in het openbaar straks ook relaxed je baby voeden. Je hoeft dan geen rekening meer te houden met de voedingsmomenten van de baby want wanneer hij zicht meld, ongeacht waar, kan jij hem voeden, en dat is echt ideaal!

Ik ben heel benieuwd wat jullie van mijn tips vinden en of je er iets aan hebt (gehad). Je reactie hieronder of op mijn instagrampagina is ontzettend welkom!

Benieuwd naar mijn borstvoedingsavontuur met Loïs? Je kunt het hier lezen!

 

Liefs Romy.

 

 

Follow my blog with Bloglovin

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.