Kinderen en huisdieren, een goede combinatie?
Kids

Kinderen en huisdieren, een goede combinatie?

Kinderen en huisdieren, een goede combinatie?

Zelf hebben wij een hond in huis, een bruine labrador van inmiddels 10 jaar oud genaamd Sam. Wij hebben Sam in huis gehaald omdat ik, opgegroeid met honden, persoonlijk graag een hond wilde hebben voor de gezelligheid en om ongewenst bezoek af te schrikken. Sam woonde bij de ouders van mijn man, zij gingen kleiner wonen en wij gingen samenwonen. Zodoende kwam Sam bij ons wonen. Ideaal als je het mij vraagt want hij was natuurlijk al zindelijk en, een soort van, opgevoed. Na een poosje adopteerden we ook een kat bij het asiel, Harry. Zo gezellig, een extra huisdier.

En toen kwam er een kindje.

Tijdens de zwangerschap van Loïs hebben we er nooit over nagedacht dat het misschien niet zo’n goede combinatie zou zijn, kinderen en huisdieren. Alleen maar leuk wanneer kinderen met dieren opgroeien want dat is goed voor de ontwikkeling, toch? Na de geboorte van Loïs bleek Sam nog steeds de lieve, zachte en gezellige goedzak die hij altijd al was. Harry daarentegen bleek een minder goede combinatie te zijn met een baby. Niet omdat hij gemeen was naar ons of de baby maar meer door zijn nieuwsgierigheid. Hij wilde, en kon overal in huis komen en ging overal liggen. Ook in de box, het bedje en de kinderwagen. Nergens bang voor dus ook niet af te schrikken met ballonnen, aluminiumfolie of de plantenspuit. Het leverde voor mij teveel stress op om steeds te moeten kijken waar de kat was en dus regelden we voor Harry een nieuwe, goede woonplaats. 

Wat zegt wetenschappelijk onderzoek?

De positieve effecten van huisdieren op kinderen volgens wetenschappelijk onderzoek.

  • Dieren kunnen een kind helpen op ontdekking te gaan en zich veilig te voelen in onbekende situaties.
  • Kinderen met huisdieren hebben vaak meer zelfvertrouwen en zijn weerbaarder.
  • De steun die een dier bied kan helpen psychische klachten te voorkomen.
  • Dieren kunnen kinderen helpen de sociale vaardigheid te verhogen.
  • Een dier is een vriend maar ook een verantwoordelijkheid. Een kind leert dus met verantwoordelijkheden omgaan wanneer zij voor een dier moeten zorgen. 
  • Wanneer een kind een sterke band heeft met een dier kan dit zijn inlevingsvermogen positief beïnvloeden.

De nadelen aan het hebben van huisdieren voor een kind.

Aan het hebben van huisdieren zitten ook minder leuke emotionele consequenties zoals:

  • Verdriet rondom het verlies van een huisdier.
  • frustratie rondom de verplichte verzorging van een huisdier.
  • Zorgen wanneer een dier ziek op gewond is. 
  • Teleurstelling wanneer een dier niet aan de gestelde verwachtingen voldoet. 

Conclusie.

Een huisdier kan zeker een goed idee zijn in combinatie met kinderen. Er zijn een aantal dingen waar je bij de aanschaf van een dier goed over na moet denken om te profiteren van positieve effecten van het dier op je kind. Zo is het belangrijk na te gaan of een dier überhaupt in je gezinssituatie past en zo ja, welk dier dan de beste keus is voor iedereen binnen het gezin maar vooral voor de kinderen. De veiligheid van het kind is natuurlijk het belangrijkst, denk hier dus goed over na! Het blijven tenslotte dieren en die kunnen onverwacht anders reageren dan wij van hen verwachten.  Daarnaast is het belangrijk te bepalen in welke mate je het kind de verantwoordelijkheid over het dier geeft, denk hierbij vooral aan de nadelen aan het hebben van huisdieren voor een kind!

Bron: LICG

Ik ben heel benieuwd of jullie ook huisdieren hebben en hoe jullie dit ervaren in combinatie met de kinderen. Misschien is je kijk op het hebben van huisdieren in combinatie wel veranderd na het lezen van dit artikel. Ik lees jullie reacties graag. Hieronder of op mijn instagrampagina

Liefs Romy,

 

Logo momlifestyle. site icoon, lifestyle, mom

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.